BLOGG 1

Under denna terminen kommer jag att läsa till bildlärare på HDK och jag kommer att skriva om vad vi gör och reflektera och binda ihop detta till min roll som bildlärare samt bildinnehållet i grundskolan. 

 

Under den första veckan startade vi upp med att prata om varför vi valde att ha ämnet bild. För mig var de väldigt självklart, jag har alltid haft bild som mitt favorit ämne. Alltid tecknat väldigt mycket hemma, direkt när jag inte har något annat att göra. När jag är på föreläsningar så sitter jag alltid och tecknar, de gör att jag lyssnar bättre och får mig lugn. Jag vill föra över samma känsla till eleverna, bild är så mycket mer än bara papper och penna. 

 

Det går att uttrycka sig via bild på så många olika sätt. För barn som har svårt att föra dialoger/läsa kan bilder funka bättre. Exempel istället för att skriva schemat på tavlan i skolan kan man använda bilder istället. Men som sagt, bild är inte om att sitta med papper och penna utan de handlar om att skapa. Enligt läroplanen (2011) handlar de om att skapa och få erfarenhet via foto, konst, arkitektur och film. 

 

Andra dagen på utbildningen var de dags att köra igång, första uppgiften vi fick var att vi skulle sitta tillsammans och måla av varandra. Vi skulle måla med den handen som vi vanligtvis inte målar med, vi fick inte kolla ner på pappret och detta skedde medan den som blev avmålad satt och berättade om sig själv. De blev en utmaning att måla med fel hand samtidigt som man lyssnade och inte fick kolla på sin bild. Jag tycker att detta var en jätte bra uppgift, vi fick konstaterat att alla kan måla även om de använder fel hand. 

 

Jag tycker de är jätte viktigt att man redan från start lägger tyngd på att alla kan måla samt att de inte är en tävling om om vem som målar bäst. De va även en bra lära känna övning. 

 

Senare samma dag fick vi testa på att måla med tusch, jag tyckte de va väldigt givande och riktigt bra att vi fick testa på en annan metod att måla med samma dag. De är viktigt med variation så att de inte blir samma gång på gång. Som bildlärare är de viktigt att göra nya saker varje lektion, låter eleverna testa på olika metoder. 

 

När vi hade gjort klar våra bilder med tusch så fick vi fortsätta att använda oss av våra bilder och göra ett collage tillsammans med klasskompisarna och vidare utifrån collaget skriva en berättelse. Jag tycker att de va ett riktigt bra upplägg och kommer att ta med mig detta vidare till min roll som bildlärare. Att när man har målat klart en bild så betyder de inte att man är klar utan att de går att skapa något utifrån bilden man gjort. 

 

Vi har även skapat en skissbok som vi har skissat i, detta är något som jag absolut kommer att göra i framtiden som blivande bildlärare. En skissbok som eleverna kommer få använda sig att, skissa, måla, skriva samt göra collage. Ett riktigt bra verktyg att ta fram när man känner för att skapa. Litet som stort, alla skapelser säger något. 

 

Vidare till att måla och skapa så har vi även haft introduktion i akvarell vilket jag tyvärr missade då jag var sjuk. Jag har försökt att hitta så mycket information som möjligt hemma. De fanns en uppsjö på internet och väldigt många olika metoder att använda akvarell. Detta är något jag kommer att fortsätta att jobba med hemma då de var väldigt intressant och givande att skapa med. 

 

Jag tycker att de är riktigt roligt att vi redan har testat på så många olika metoder inom bildämnet. Enligt läroplanen (2011) är de viktigt att arbeta med olika typer av bilder. Genom att arbete med olika medtoder samt övningar utvecklas man sin kreativa sida samt förmågan att skapa bilder. 

 

Vi gjorde en didaktisk övning där vi pratade om hur lärare skall vara. Enligt mig ska vi vara öppna, se och höra alla elever. Vi ska ge eleverna möjlighet att utvecklas och få ett intresse för bildskapande samt ge dem utrymme att diskutera bildbudskap. 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: