BLOGG 4

Nu har de gått några veckor sen blogg 3 och vi har hunnit med att arbeta med bildanalys samt två väldigt bra veckor med Magnus.

Bildanalysen började med att jag kände mig väldigt osäker på alla olika begrepp, hur man skulle gå tillväga och vad man skulle göra. Vi hade haft väldigt väldigt bra genomgång och introduktion men jag kände att jag behövde verkligen bearbeta alla olika begrepp ytterligare innan jag kunde göra en bildanalys. Hade jag fått i uppgift att göra en bildanalys själv innan vi arbetade i gruppen så hade de inte fungerat. Så jag är väldigt tacksam att jag och min grupp kunde sitta och diskutera och göra en bildanalys tillsammans. Att sitta ner och diskutera alla begreppens innebörder gav mig väldigt mycket. Jag kopplar detta till de sociokulturella lärandet då vi lärde oss av varandra genom samspel, delade varandras kunskaper och diskutera de olika begreppen.

I de sociokulturella lärandet växer ens kunskap i samspel med andra personer via exempelvis diskussion eller samarbeten (Säljö, 2014). Eftersom att jag kände att jag inte hade så mycket kunskap om begreppen som vi skulle arbeta med så tog jag hjälp av mina kamrater och samtalade så utvecklades mina kunskaper.

När jag väl hade fått kläm på alla olika begrepp så gjorde vi en analys. När jag kom hem och vi hade fått i uppgift att göra en egen bildanalys så kände jag att jag verkligen hade koll på vad de olika begreppen betydde och jag klarade av att göra en egen analys. Säljö (2014) skriver om den proximala utvecklingzonen vilket handlar om att när vi människor har lärt oss exempelvis ett begrepp som i mitt fall så är de mycket möjligt att vi kan klara av att göra något nytt. För mig handlade de om att jag inte förstod begreppen. Tillsammans i gruppen gjorde vi en bildanalys. Sen när jag kom hem klarade jag av att göra en egen analys. Jag genomgick den proximala utvecklingzonen och lärde mig så himla mycket på så kort tid.

Att ha en bildanalys i skolan med eleverna skulle vara jätte roligt. Jag kopplar detta till skolverket (2011, s.28) då de står att eleverna skall få med sig kunskap att kunna analysera bilders uttryck, innehåll och funktioner. Det står även på skolverket (2011, s.29) att elever skall kunna förmedla vad exempelvis konstbilder berättar.

Jag tycker att de är jätte viktigt att ta med sig bildanalys in på bildlektionen samt att när man ska arbeta med bildanalys är de viktigt att jag som lärare är tydlig med de olika begreppen. Jag hade även som elev uppskattat att få arbeta i grupp med begreppen och göra en analys tillsammans som vi fick. När eleverna lärt sig att analysera bilder kommer de även kunna använda sig av de på andra lektioner samt i vardagen. Nu när jag kollar på en bild så handlar de inte bara om de ytliga utan även vad som gömmer sig i de olika begreppen ikon, index och symbol exempelvis.

 

Magnus två veckor gav mig väldigt bra inblick i vad vi kan arbeta med på bildlektioner. Jag har fått så himla mycket idéer att ta mig med mig till nästa vfu period. Jag tänkte dela med mig av två arbeten som vi gjorde. Den första är när vi fick två kort med något slags motiv av Magnus och så skulle vi göra ett kort med till med valfritt motiv och av dessa de korten så skulle vi skapa en lite berättelse. Genom att vi inte skrev utan enbart målade så kan man använda detta verktyget väldigt långt ner i åldrarna. Bilder talar väldigt bra för sig själva utan text.

Min andra favorit var när vi skulle skapa ett id-kort. Jag skapade ett id-kort för en gris. Jag tänker att detta är perfekt att ta med sig in i klassen. Exempelvis om de är en ny klass så kan man göra id-kort för att visa vad man heter, va man har för favoritmat eller färg. Men de går även att använda i arbeten om man exempelvis vill lära sig olika stjärntecken så kan man göra id-kort för alla stjärntecken och genom att skapa så lärt mig sig även. 

 
 

Kommentera här: