BLOGG 3
De vidgade språkbegreppet handlar om att göra sig förstådd genom både verbalt och ickeverbala språk, de vill säga att de är allt ifrån talspråk till bild, film, musik, rörelse, drama, dans- språk. För barn är viktigt att man använder ett vidgat språkbegrepp eftersom att inlärning sker på många olika sätt och inte bara genom tal och skrift språk. Eleverna använder sig av alla sina sinnen vid inlärning och därför är de viktigt att vi använder oss av ett vidgat språkbegrepp så att alla elever får förutsättningar för lärande.
Det vidgade språkbegreppet är för mig väldigt intressant. Jag har jobbat i grundsärskolan och där arbetade vi mycket med bilder. Exempel när vi skrev scheman på tavlan så använde vi oss av både text och bilder, bilderna hörde i hop med texten, ex om vi skulle äta lunch, då stod de lunch och så var de en bild på när en person äter lunch. De elever som inte hade förutsättningar att lära sig och läsa förstod genom bilderna. (Liberg, 2014)
Vecka 38 hade vi verkstadsvecka och jag hade fiber. Jag valde denna bilden:

För mig är denna bilden väldigt känsloladdad. När jag kollar på bilden känner jag direkt rogivande känsla men sen efter att jag kollat på bilden en stund känner jag ensamhet. Jag ville skapa något som framförde mina känslor genom att gestalta denna gran och klänning:

Själva redovisningen blev inte som förväntat. Vi alla träffades på morgonen och ingen av lärarna visste vad vi skulle göra. Vi hängde upp våra skapelser i olika klassrum och skulle sedan gå runt och kolla på varandras verk. Jag hade fått för mig att vi skulle presentera vad vi skapat och vad vår tanke var bakom vårt verk. Efter vi gått runt och kollat på varandras skapelser pratade vi i helgrupp om vad vi tyckte om veckan som gått och sen var de slut för dagen. Lite märkligt.